МЛАДИ БЛОГЕРИ ПОНОВО У АКЦИЈИ!

Градска управа за привреду - Град Нови Сад подржала је манифестацију "Млади блогери поново у акцији!"
Манифестација се реализује 12.12.2023.

Манифестација „Млади блогери - поново у акцији!“ је својеврсни наставак активности које наше удружење спроводи годинама уназад. Основни циљ манифестације је да информише младе о могућностима развоја туризма у окружењу, као и едукативних путовања, тако да се прикажу локални привредни потенцијали, али и организују активности које неће бити финансијски захтевне за младе, нити њихове родитеље. Наш пројекат има јавни интерес који се односи на скретање пажње јавности на локалне туристичке потенцијале и производе које ћемо приказати, као и потенцијале партнерских локалних самоуправа које партиципирају у оквиру нашег пројекта.
Уз подршку Градске управе за привреду Града Новог Сада наше удружење је успешно реализовало ову манифестацију. У сарадњи са Туристичком организацијом Града Новог Сада, удружење „Стубови знања“ је организовало обилазак главног језгра града Новог Сада, са ученицима новосадске гимназије „Јован Јовановић Змај“. Након обиласка града и упознавања са важним туристичко-историјско-архитектонским здањима у централним улицама града, угостио нас је ТОНС, у својим просторијама, на главном градском тргу.
У ТОНС-у су средњошколцима представљени развојни туристчки потеницјали града. Презентован је програм развоја туризма града који се огледа у системском планирању развоја туризма кроз одрживо стварање трендова туристичке понуде и тражње у глобалним оквирима. Помоћу културно-историјско-туристичких филмова и дијашке едукације, приказано им је креирање културно- туристичко -историјских референци за иновацију рада и идеја у локалном туризму. Понуђени су им најбољи примери развоја туризма у Новом Саду. Изражена је неопходност да и млади допринесу у области развоја туризма и да буду креатори туристичких садржаја у будућности.
Свим учесницима манифестације подељене су мајице са називом манифестације, логом ГУ за Привреду и логом реализатора манифестације - Удружења «Стубови знања», као и пригодни туристички флајери ТОНС-а.

Пројекат је финансијски подржалa Градска управа за привреду Града Новог Сада.

ЕКОЛОШКИ ДАР НОВОСАЂАНИМА

Градска управа за привреду - Град Нови Сад уз сарадњу Националне службе за запошљавање подржало је јавни рад "Еколошки дар Новосађанима"
Пројекат се реализује од 01.5.2022. до 30.9.2023.

Захваљујемо се Граду Новом Саду - Градској управи за привреду и Националној служби за запошљавање – Филијали Нови Сад на финансирању и подршци у реализацији јавног рада „Еколошки дар Новосађанима“. У оквиру овог јавног рада обавља се одношење отпада из градског насеља Клиса, који загађује ово насеље поред пешачких стаза, поред коловоза, поред стамбених објеката, као и чишћењем дивље депоније на крају улице Живојина Ћулума. Хигијенским чишћењем сакупљамо отпад у пластичне кесе за ђубре. Унапређујемо процес заштите и очувања животне средине у локалној заједници, развијамо капацитете за активно учешће незапослених у руралној и неразвијеној средини како би се подстакло запошљавање лица теже запошљивих, а такође и унапређујемо радну способност људи у локалној средини. Желимо да пробудимо еколошку свест у Видовданском насељу, да едукујемо о заштити животне средине, те заједничком акцијом очистимо део Темеринске улице.

Пројекат је финансијски подржало Министарство омладине и спорта Републике Србије

ЧУВАРИ ЋИРИЛИЦЕ

Фонд за избегла и расељена лица и за сарадњу са Србима у региону
Пројекат се реализује од 1.11. до 31.12.2023.

Удружење „Стубови знања“ из Новог Сада, у периоду новембар-децембар 2023. реализовало је пројекат „Чувари ћирилице“ у ОШ „Марија Трандафил“, у Ветернику. Финансијску подршку овом пројекту пружио је Фонд за избегла и расељена лица и за сарадњу са Србима у региону. Овај пројекат афирмише вредности ћирилице као нашег најзначајнијег писма, које представља срж националог идентитета српског народа. Овим пројектом се подстиче историјски, култрни и језички значај нашег најважнијег писма, а који је, нажалост, запостављен.
У оквиру овог пројекта одржане су ђацима седмог разреда едукације од стране наставника српског језика и верске наставе о значају ћирилице. Кроз временску линију националног образовања Срба, кроз научно-популарни времеплов историје, просвете и културе представљена је ћирилица. Такође, ученици су упознати са „чуварима ћирилице“ нашим знаменитим личностима, у свим српским земљама и иностранству: са Климентом и Наумом, Светим Савом, деспотом Стефаном Лазаревићем, Захаријем Орфелином у Срему, Савом Мркаљем у Војводини, Вуком Караџићем, Петром II Петровићем Његошем у Црној Гори, Петром Кочићем у Босни и Херцеговини, Николом Теслом и Михајлом Пупином у Сједињеним Америчким Државама,. Посебно је истакнут значај правописа и речника српског језика.
Школској библиотеци ОШ „Марија Трандафил“ поклоњене су књиге о нашим „чуварим ћирилице“, кратке приче о знаменитим Србима, аутора Батрића Ћаловића и председника удружења „Стубови знања“.
Учесници пројекта, нацртали су и осликали креативна и маштовита слова ћирилице, која уједно означавају, речи и симболе српског језика. Ученички радови презентовани су у оквиру изложбе „Чувари ћирилице“.

Пројекат је финансијски подржало Министарство омладине и спорта Републике Србије

МЛАДИ КРЕАТИВНИ ПИСЦИ КУЛТУРЕ СРБИЈЕ

Министарство омладине и спорта републике Србије подржало је пројекат Удружења "Стубови знања" - "Млади креативни писци културе Србије".
Пројекат се реализује од 01.05.2022. до 10.12.2022.

Пројекат „МЛАДИ КРЕАТИВНИ ПИСЦИ КУЛТУРЕ СРБИЈЕ“ предочава предавања и еудкације младих у Дигиталном омладинском центру, у Новом Саду, ради упознавања заинтересованих учесника са обуком креативног писања. Поред еукативних радионица, стилских вежби о креативном писању за младе, пројекат укључује и путовања на места у којима су живели и стварали наши чувени писци: Иво Андрић – спомен-музеј у Београду, Десанка Максимовић – Бранковина, крај Ваљева, Деспот Стефан Лазаревић – манастир Манасија и др. Након обилазака знаменитих места и знаменитих писаца, учесници пројекта написаће текстове који ће бити објављени на сајту овог пројекта.

Пројекат је финансијски подржало Министарство омладине и спорта Републике Србије

Чистији канал ДТД - чистија Руменка

Градска управа за привреду подржала је пројекат за јавни рад у сарадњи са Националном службом за запошљавање
Пројекат се реализује од 01.05.2022. до краја септембра 2022.

Удружење "Стубови знања" захваљује се на подршци Граду Новом Саду - Градској управи за привреду и Националној служби за запошљавање на отпочетом јавном раду "Чистији канал ДТД - чистија Руменка" у трајању од 1. маја 2022. до краја септембра 2022. Овим пројектом унапредићемо процес заштите и очувања животне средине у локалној заједници, развијати капацитете за активно учешће незапослених у руралној и неразвијеној средини како би се подстакло запошљавање лица теже запошљивих, а такође и унапредити радну способност људи у локалној средини. Унапредићемо еколошку свест за околину код обучених лица и обавити едукације, уз сарадњу месне заједнице и Културног центра у Руменки.

2021

Млади блогери - дигитални јунаци културе Србије

Градска управа за спорт и омладину Града Новог Сада подржала је пројекат Удружења "Стубови знања" - "Млади блогери - дигитални јунаци културе Србије".
Пројекат се реализује од 23.06.2021. до 31.12.2021.
У оквиру пројекта биће најпре одржана предавања у Дигиталном омладинском центру (огранку Градксе библиотеке у Н. Саду - Војводе Путника бр. 1) где ће се потенцијални блогери припремити за писање блогова. Затим ћемо организовати викенд путовања у места која су основали српски добровољци (Степановићево - Ветерник - Танкосићево и друге градове Војводине) те ће се кроз дружење сазнати културно-историјске приче о нашим знаменитим великанима и упознати културне лепоте наше околине. У последњој фази пројекта млади ће написати блогове о местима и догађајима које су доживели на својим занимљивим и едукативним путовањима. ПОЗИВАМО СВЕ ЗАИНТЕРЕСОВАНЕ МЛАДЕ да нам се јаве и бесплатно учествују у нашем пројекту.

Пројекат је финансијски подржалa Градска управа за спорт и омладину Града Новог Сада.

Млади блогери - путевима српских добровољаца

Градска управа за културу града Новог Сада подржала је пројекат Удружења "Стубови знања" - "Млади блогери - путевима српских добровољаца".
Пројекат се реализује од 01.05.2021. до 31.12.2021.
У оквиру пројекта биће најпре одржана предавања у Дигиталном омладинском центру (огранку Градксе библиотеке у Н. Саду - Војводе Путника бр. 1) где ће се потенцијални блогери припремити за писање блогова. Затим ћемо организовати викенд путовања у места која су основали српски добровољци (Степановићево - Ветерник - Танкосићево и друге градове Војводине) те ће се кроз дружење сазнати културно-историјске приче о нашим знаменитим великанима и упознати културне лепоте наше околине. У последњој фази пројекта млади ће написати блогове о местима и догађајима које су доживели на својим занимљивим и едукативним путовањима. ПОЗИВАМО СВЕ ЗАИНТЕРЕСОВАНЕ МЛАДЕ да нам се јаве и бесплатно учествују у нашем пројекту.

Пројекат је финансијски подржалa Градска управа за културу града Новог Сада.

Млади блогери - дигитални јунаци културе Србије!

МИНИСТАРСТВО ОМЛАДИНЕ И СПОРТА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ је и ове године (трећи пут заредом) подржало пројекат „МЛАДИ БЛОГЕРИ – ДИГИТАЛНИ ЈУНАЦИ КУЛТУРЕ СРБИЈЕ“, а коју спроводи УДРУЖЕЊЕ „СТУБОВИ ЗНАЊА“.
Пројекат се реализује од 1. јуна 2021 до 10.децембра 2021.
Основна идеја је подршка младима када су у питању њихови културни и креативни потенцијали, али и подстицање на иновативност, писање блогова о културним садржајима, учење приликом путовања „са ранцем на леђима“ о култури свога и других народа. Други задатак пројекта је, такође, да подстиче стварање љубитеља културног идентитета наше земље. Главно оружје наших младих блогера – дигиталних јунака Србије јесу лепа реч, квалитетна фотографија, јако национално осећање, атрактивност садржаја приликом писања о културним дестинацијама Србије.
Занимљива једнодневна путовања, едукације младих, радионице за израду блогова, језичке и говорне радионице, већа информисаност младих, различити културни садржаји, активно дружење младих, креативно стваралаштво младих у писању блогова и учењу о култури Србије - све су ово богатства нашег пројекта.
Кроз понуђене мултидисциплинарне садржаје подстиче се велики стваралачки потенцијал код младих, а који својим активностима, овим пројектом, представљају Србију на најбољи могући начин у дигиталном формату.

Пројекат је финансијски подржало Министарство омладине и спорта Републике Србије

2020

Млади блогери - чувари културе Србије

Пројекат "Млади блогери - чувари културе Србије" реализује се захваљујући Министарству омладине и спорта Републике Србије. Отпочео је 9. јула и трајаће до 10. децембра 2020. године. САДРЖАЈ ПРОЈЕКТА: У оквиру овог пројекта реализоваће се предавања средњошколцима од стране стручних сарадника из области информатике, језика, културе. Такође, организоваће се занимљиве радионице са средњошколцима о писању блогова. Млади, ће се затим, вратити у своја места боравка, истраживати културне знаментитосту у сопственим локалним срединама и потенцијале својих места, а потом писати блогове. Затим ће се блогови објавити. Последњи део садржаја је намењен промоцији пројекта у оквиру ког се организују једнодневна промотивна путовања, која су везана за приче о блоговима самих средњошколаца-блогера. На једнодневним излетима обилазиће се места која садрже културне лепоте наше Србије. Јавност ће бити упозната са постигнућима младих блогера кроз медије. Желимо свим учесницима пројекта успешно и креативно стваралаштво.

Пројекат је финансијски подржало Министарство омладине и спорта Републике Србије

Млади блогери - чувари културе Србије 2

Пројекат „Млади блогери – чувари културе Србије 2“ реализује Удружење „Стубови знања“ а уз помоћ Градске управе за спорт и омладину – Канцеларије за младе. Пројекат се реализује од 26. августа до 31. децембра 2020. године. У оквиру пројекта у Дигиталном омладинском центру у Новом Саду одржавају се организиована едукативна предавања која обухватају и интерактивни (радионичарски) део – писање блогова. Промовисање блогова, и резултати пројекта могу се погледати на сајту www.mladiblogeri2020.rs.

Пројекат је финансијски подржала Градска управа за спорт и омладину – Канцеларија за младе

ЧУВАРИ ЋИРИЛИЦЕ

Захваљујући Граду Новом Саду - Градској управи за културу омогућено нам је финансирање и реализација пројекта „Чувари ћирилице“ који је намењен младима и део је Стратегије културног развоја града Новог Сада за период 2016-2026. САДРЖАЈ ПРОЈЕКТА: Циљ нам је да организовањем креативних калиграфских радионица младима и другим заинтересованим суграђанима омогућимо да се на пријемчив начин упознају са значајем ћирилице, с њеним историјатом, развојем и употребом у прошлости, као и употребом ћириличног писма у данашњем времену. Сви заинтереовани могу да се пријаве путем е-мејл адресе: batriccalovic26@gmail.com О тачним терминима калиографских радионица обавестићемо вас правовремено.

Пројекат је финансијски подржао Град Нови Сад - Градска управа за културу

ЧИСТИЈИ ПЕТРОВАРАДИН - ЧИСТИЈИ НОВИ САД

Удружење "Стубови знања" започело је Јавни рад 01.08.2020. под називом Чистији Петроварадин - чистији Нови Сад, у сарадњи са Националном службом за запошљавање и Градском управом за привреду. Идеја овог Јавног рада је да окупимо незапослена лица која живе у Новом Саду, пробудимо им еколошку свест, едукујемо о заштити животне средине. Taкође, циљ јавног рада је да заједничком акцијом ревитализујемо, уредимо и очистимо загађени део насипа у Петроварадину, као и загађени део у Дунавским адама у Петроварадину, поред Дунава, те очистимо прилаз Дунаву за предстојеће лето. Подигнута еколошка свест за околину код обучених лица и едукација, уз сарадњу месне заједнице, даће подстицај код самих житеља да наш континуирани ангажман прерасте у стално одржавање чистоће крај Петроварадинских ледина, редовно уређивање насипа, те самог уређења Петроварадинских аде и чистијег водотока Дунава у Петроварадину. Упосленици су спремни да уложе напор и одговоре на изазове јавног рада у виду одношења отпада који загађује насип у Петроварадину, сечења корова и ревитализација постојећег насипа, те уређење простора поред Дунава, у Дунавским адама. Такође, својом едукацијом о значају заштите средине побудиће свест и код самих житеља на активнији и брижнији однос према околини у којој живимо. Наш јавни рад трајаће 5 месеци. На овај начин унапредићемо заштиту животне средине и ангажовано очувати природне ресурсе у Новом Саду и околини.

2019

Равноправно запошљавање

Програм „Равноправно запошљавање“ је једнодневна манифестација која је на једном месту окупила незапослене особе са инвалидитетом које представљају своје радне способности и вештине и предузетнике/друштвено одговорне компаније са територије Града Новог Сада које запошљавају ОСИ. Манифестација је од јавног интереса, изузетно значајна за наш Град јер се њеном реализацијом с једне стране, подиже степен унапређења положаја тешко запошљивих категорија а са друге стране, повећава продуктивност и развој малих предузетника и друштвено одговорних компанија.

Пројекат је финансијски подржала Градска управа за привреду Града Новог Сада

Прикупљање архивске грађе - Жене и њихова улога током присаједињења Војводине Србији

Од 13. маја 2019. кренуо је са реализацијом Јавни рад из Пројекта "Прикупљање архивске грађе - Жене и њихова улога током присаједињења Војводине Србији". Овај пројекат подржао је Град Нови Сад - Градска управа за привреду и Национална служба за запошљавање - Филијала Нови Сад. Извођач Јавног рада од интереса за Град, Удружење "Стубови знања", обавезао се да за спровођење Јавног рада ангажује два незапослена лица са евиденције Националне службе за запошљавање. Јавни рад се одвија у трајању од шест месеци.

Евгеније Оњегин у Руменки лично!

Пројекат Удружења "Стубова знања": "Евгеније Оњегин у Руменки лично!" (од 04.09. до 31.12.2019.) подржан је од Канцеларије за младе - Градске управе за спорт и омладину Града Новог Сада.

У оквиру овог пројекта, који је вођен у оквиру смерница Локалног акционог плана за град Нови Сад, одржане су радионице у руменачкој библиотеци "Иво Андрић" и ОШ "Свети Сава" у Руменки. Едукована су деца основне школе у вези упознавања са креативним садржајима и начином писања школске лектире. У галерији се могу видети фотографије радионица на којима су приказани ученици 7. разреда, као и едукатор професорица српског језика и књижевности Јасмина Пивнички из гимназије "Јован Јовановић Змај" у Новом Саду.

Одржана је и представа ученика Гимназије "Јован Јовановић Змај" у Новом Саду у Културном центру "Руменка" на којој је приказана вршњачка едукација школске лектире средњошколаца, намењена свим ученицима седмих разреда ОШ "Свети Сава" у Руменки.

ПАНОНСКА РУКОТВОРИЈАДА

Пројекат је финансирао ПОКРАЈИНСКИ СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ, ВОДОПРИВРЕДУ И ШУМАРСТВО ЗА OДРЖАВАЊЕ ТРАДИЦИОНАЛНИХ МАНИФЕСТАЦИЈА У 2019. ГОДИНИ НА ТЕРИТОРИЈИ АП ВОЈВОДИНЕ.

САЖЕТАК ПРОЈЕКТА: Овим пројектом промовисана су занатска удружења и њихове рукотворине из Новог Сада, као и других градова у Војводини.

УЧЕСНИЦИ: У оквиру ове једнодневне манифестације представили су се представници Удружења занатлија Војводине и мали предузетници који су презентовали своје рукотворине.

Излагачи су били:

- Занатлије;

- Креативне радионице;

- Предузетници;

- Ученици школе „Доктор Милан Петровић“

- Дом за децу и омладину ометену у развоју из Ветерника

уз њих ту су били да помогну, организују и учествују у свим активностима:

1. Удружење „Стубови знања“;

2. Удружење – сарадник „Хенди Ветерник“;

3. Дом за децу и омладину ометену у развоју из Ветерника – Фолклорно друштво Дома ученика из Ветерника;

СПИСАК ИЗЛАГАЧА НА МАНИФИСТАЦИЈИ „ПАНОНСКА РУКОТВОРИЈАДА“ 22. ЈУНА НА ГЛАВНОМ ПЛАТОУ ШТРАНДА

1. Мирослав Парошкај – ПАПИРНО МОДЛЕАРСТВО – Радионица за децу „Сецко и Лепко“;

2. Миша Близанац – ОШ и СШ „ДР Милан Петровић“ – Слике на свили и други рукотворни сувенири;

3. Милена Црногорац – „БОБИЦА РАДИОНИЦА“ разни сувенири за децу од тканина;

4. Валерија Дaкић – „ДЕА ЧОКОЛАДИЦЕ СА НАТПИСИМА“ – уникатнe чоколадице;

5. Драгана Јовановић – „КРЕАТИВНА КУХИЊА“ – разни укусни производи (лазање, пите, ванилице и др.);

6. Снежана Предојевић – „СЛИКАЊЕ НА СТАКЛУ“ – осликавање чаша, боца, стакленог посуђа;

7. Oлена – IN BLOOM – ручно рађени рајфови за децу, украси и играчке за децу;

8. Ружица Мрђен „МРРР ПЛЕТКАРЕЊЕ“ – плетена одећа, уметнички предмети направљени хеклањем и везом;

9. Дом за децу и омладину ометену у развоју из Ветерника - уметнички предмети – разне врсте рукотворина;

10. Марија Гаврић - „МАНО МАРА“ – уметничке торбе и кофери од коже и мебл штофа.

2018

Еколошки дар Новосађанима

Удружење "Стубови знања" отпочиње јавни рад под називом Еколошки дар Новосађанима како би сачувало и заштитило животну средину и природу у најлепшим деловима нашег града. У оквиру овог јавног рада бавићемо се уређењем зелених јавних површина, одношењем отпада који загађује обалу и насип, сечењем корова и ревитализацијом простора поред воде, хигијенским чишћењем и сакупљањем отпада у пластичне кесе за ђубре. Локација на којој ће се одвијати активности биће Рибарско острво и Камењарски насип почев од улице Хероја Пинкија па до Камењара 6, са леве и десне стране. Наш главни циљ је да ангажујемо незапослена лица која живе у Новом Саду, да подстакнемо запошљавање лица теже запошљивих, а такође и унапредимо радне способности људи у локалној средини. Надамо се да ћемо овим јавним радом и нашим едукацијама пробудити еколошку свест, те подстаћи код самих житеља, да наш континуирани ангажман, прерасте у стално одржавање чистоће, редовно уређивање насипа и обале. Нека јавни рад "Еколошки дар Новосађанима" поново врати Нови Сад у некадашње најчистије градове на балканским просторима. Јавни рад, ангажовање лица и активности трајаће 6 месеци. Захваљујемо се Граду Новом Саду, Градској управи за привреду и Националној служби за запошљавање - филијали Нови Сад.

ОДБРАНИ СЕ САМ

ОПИС ПОТРЕБА И ПРОБЛЕМА ПРОЈЕКТА: На основу истраживања и података до којих смо дошли закључили смо да је безбедност младих на јако лошем нивоу, млади су социјално небезбедни, што значи да су и социјално угрожени. Вршњачко насиље и остали типови насиља су у порасту. Познавању борилачких вештина се не поклања довољно пажње. С тим у вези, реализацијом пројекта „Сам се одбрани!“ подићи ћемо степен безбедности младих на виши ниво унапређењем њихових знања и развијањем вештина у области безбедности.

САЖЕТАК ПРОЈЕКТА: Млади ће се упознати са облицима самопомоћи, деловањем у нужној одбрани и крајњој нужди, комуникационим вештинама, начинима за решавање сукоба, симулацијама стресних ситуација и конфликтима, врстама конфликата (деструктивни, конструктивни), психосоматским реакцијама, решавању кроз неслагање, одбрану, дијалог, начинима решавања конфликта. Усвојиће знања о заштити од електронског насиља, али и вештинама самоодбране од директног ударца руком/убода и сечења ножем, сумњивих контаката са непознатима, техникама голоруке самоодбране од дављења/хватова, покушаја силовања и др.

ОПШТИ ЦИЉ ПРОЈЕКТА: Реализацијом пројекта „Одбрани се сам!“ подићи ћемо степен безбедности младих на виши ниво унапређењем њиховог знања и развијањем вештина у области безбедности.

СПЕЦИФИЧНИ ЦИЉ ПРОЈЕКТА: Млади ће стећи практична знања и вештине уз посебно стимулисање теренске реализације. Млади ће научити технике које су корисне и једноставне за самоодбрану против јачих од њих.

Пројекат ће сереализовати током 7 месеци у Новом Саду. Захваљујемо се Градској управи за спорт и омладину Нови Сад – Канцеларији за младе, који су подржали овај пројекат.

Млади блогери – чувари културе Србије

Тренутно се реализује пројекат „Млади блогери – чувари културе Србије“. Пројекат финансира Министарство омладине и спорта Републике Србије. Циљна група пројекта: ученици средњих школа, студенти, млади незапослени. Осетљиве групе: припрадници националних мањина, млади од 15-30 година старости. Задатак овог пројекта је да на пријемчив начин приступи моделу едукације младих о култури српских градова, а посебно Града Новог Сада, као и да реализује активности које ће културно оснажити младе, пробудити њихову креативност и усмерити вредносне одабире на прави начин. Пројекат подразумева једнодневне излете и обиласке културних знаменитости у градовима Србије и Креативни камп „Говорим и пишем!“ Пројекат обухвата и едукацију о култури, поспешује креативност код младих, подиже интелектуалну свест младих и ствара основу за развој културне елите а и има директан утицај на промену система вредности младих. Све наведено су потребе циљне групе које они у овом тренутку – немају. Пројектне активности су усмерене на едукације и креативне радионице у области културних садржаја наше земље. У току пројекта предвиђени су обиласци најзначајнијих културних садржаја пет градова Србије, након чега ћемо са учесницима радити на развоју њихове креативности у изражавању и писању блогова о местима које су обишли. Програм је иновативан а млади ће добити прегршт нових информација о култури наше земље и културној баштини а као резултате усвојеног знања примениће приликом туристичких обилазака знаменитости и писања блогова о поменутим знаменитостима Србије. Након реализације пројектних активности имаћемо 50-70 културно едукованих младих који ће бити у могућности да утичу на вредносни одабир свог окружења и дају пример другима да систем вредности може да се промени на боље. Овим пројектом оснажује се и кандидатура Новог Сада за титулу Европске престонице културе 2021. год.

Чистија Руменка – чистија Војводина

У циљу повећања нивоа информисаности младих о значају заштите животне средине Удружење „Стубови знања“ реализује пројекат „Чистија Руменка – чистија Војводина“. Пројекат финансира Покрајински секретаријат за спорт и омладину. Наша идеја је да окупимо младе који живе и раде у Руменци, пробудимо им еколошку свест, едукујемо о заштити животне средине и заједничком акцијом ревитализујемо, уредимо и очиститимо загађени део канала ДТД и плажу за предстојеће лето.

Удружење «Стубови знања» се активно бави одржавањем и заштитом животне средине и природе. Градска управа за привреду Новог Сада подржала је пројекат „Чистија Руменка – чистија Војводина“ и донела одлуку о одобравању спровођења јавних радова од интереса за град Нови Сад у 2017. години. Удружење „Стубови знања“ је упослило три незапослена лица на обављању јавних радова: два са вишом стручном спремом и једно лице са средњом стручном спремом. Конкретни циљеви јавног рада нашег удружења је да окупимо незапослена лица која живе у Новом Саду, пробудимо им еколошку свест, едукујемо о заштити животне средине и заједничком акцијом ревитализујемо, уредимо и очиститимо загађени део канала ДТД у Руменки. Друштвени интерес који ће се остварити спровођењем јавног рада и значај јавног рада за локалну средину је унапредити процес заштите и очувања животне средине у локалној заједници, развијати капацитете за активно учешће незапослених у руралној и неразвијеној средини како би се подстакло запошљавање лица теже запошљивих, а такође и унапредити радну способност људи у локалној средини.

Млади блогери

Пројекат „Млади блогери“ финансира Градска управа за спорт и омладину – Канцеларија за младе. Циљна група пројекта: ученици средњих школа, студенти, млади незапослени. Осетљиве групе: припрадници националних мањина. Имајући у виду да је град Нови Сад прихваћен као кандидат за европску престоницу културе 2021. а свесни чињенице да је систем вредности у нашој земљи деградиран поготово код младих, те да млади који живе у будућој европској престоници културе не познају културу и културну баштину свога града, као ни градова у окружењу, одлучили смо се за развојни пројекат „Млади блогери“ којим ћемо едуковати младе. Едукације ће се у овом пројекту одвијати кроз – културне мапе града (кроз обиласке споменика, музеја, галерија, библиотека, академија уметности, факултета, упознавања живота познатих Срба из Новог Сада (владара, краљева, писаца, филозофа, лекара, научника). Кроз обиласке културних знаменитости града у оквиру игре «Потрага». Напослетку, кроз писања блогова о култури (утисци, доживљаји, виђења младих о културним знаменитостима које су обишли). На овај начин млади ће научити и добити прегршт нових информација о култури наше земље и културној баштини, а као резултате усвојеног знања примениће приликом туристичког обиласка знаменитости и писањем блогова. Детаљније на: Млади блогери

Млади, вредни као пчеле

У периоду од 1. до 31. децембра 2016. Удружење „Стубови знања“ реализовало је пројекат „Млади, вредни као пчеле“ који је имао за циљ да едукује и скрене пажњу јавности на употребу рециклажних материјала, те обучи и допринесе повећању запошљивости младих и њиховом економском оснаживању. Пројеката је финансиран од стране Градске управе за спорт и омладину – Канцеларије за младе. Пројекат су подржали Општина Сремски Карловци, Друштво пчелара „Јован Живановић“ из Новог Сада, а најаву предавања и радионица емитовали су Радио „Каролина“ и „ТДИ“ – радио, као и часописи „Пољопривредник“ А.Д. „Дневник“ из Новог Сада и „Карловчки лист“. Едукација је одржана у свечаној сали општине Сремски Карловци, као и у просторијама удружења „Зрно словесности“ у Новом Саду. Удружење „Стубови знања се овим пројектом укључило у спровођење омладинске политике, стварајући услове за већу видљивост младих, презентујући могућност самозапошљавања и смањења стопе незапослености, а такође је указало на потенцијале пчеларења у Србији и квалитетног провођења времена младих.

Знам и ја шта је рециклажа

У периоду од 18. јула до 1. децембра 2016. Удружење „Стубови знања“ је реализовало пројекат „Знам и ја шта је рециклажа“ који је финансирала Градска управа за заштиту животне средине града Новог Сада. Циљ овог пројекта је била едукација ромске и остале деце, младих узраста од 5-15 година, извођењем низа еколошких радионица, стварањем здравих еколошких навика код деце, као и скретањем пажње јавности на проблем смањене еколошке свести. Објављена је и еколошка брошура са пратећим кратким филмом. Пројекат је реализован у Основној школи „Свети Сава“ у Руменки, ОШ „Јожеф Атила“ у Новом Саду, као и у билиотеци „Иво Андрић“ у Руменки. Успешно су реализоване еколошке радионице са ученицима из поменутих школа, који су заједно са учитељицама и наставницима наставили да спроводе еколошке радионице и рециклирају еколошки материјал и након завршеног пројекта.